Personligt brev

Ta chansen och ge en målande beskrivning av dig själv, utan att bli för långrandig. Men vad ska du egentligen lyfta fram? Läs våra punkter som tar det personliga brevet till nästa nivå.

Viktig information om personligt brev

Det personliga brevet är en oerhörd viktig del av din jobbansökan – se därför till att göra det bra!

Ditt CV listar dina meriter, medan ditt personliga brev utvecklar vad du fått för erfarenheter och hur du kan använda dig av dessa i tjänsten du söker.

Här listar vi de tre punkter som vi tycker är viktigast att tänka på när du skriver ditt brev. Vi tipsar dessutom om snygga och praktiska mallar för personligt brev att ladda ner helt gratis.

Ladda ner personligt brev-mallar här - helt gratis!

Så skriver du ett enkelt personligt brev

Det personliga brevet är arbetsgivarnas chans att få reda på mer om dig som person och vad du kan tillföra arbetsplatsen. Med ett enkelt personligt brev ökar chanserna att mottagaren läser hela brevet och får en bra bild av vem du är.

Anpassa texten efter den tjänst du söker

Du som är på jobbjakt söker ju ofta flera olika tjänster samtidigt. Men skicka inte samma personliga brev till arbetsgivarna. Anpassa istället innehållet efter den tjänst du söker för att visa arbetsgivarna att du vill jobba med just dem. Lyft de egenskaper hos dig som du tror är viktiga för den tjänsten, övriga meriter kan du skippa.

Var lagom personlig

Det heter ju ”personligt brev” för att du ska kunna visa vem du är som person. Var därför inte rädd för att visa vem du är, vilka intressen du har och vad du har lärt dig hittills i livet. Med det sagt får du heller inte bli för personlig. Att dela med sig av massa detaljer som inte är relevanta för jobbet du söker är ingen bra idé.

Håll dig hyfsat kort

Ett fel som många gör när de skriver sitt personliga brev är att göra det alldeles för långt. Arbetsgivare får garanterat in många fler ansökningar än din, och måste därför enkelt kunna ta sig igenom ditt brev. Tänk på att hålla dig hyfsat kort, utan att göra det alldeles för koncentrerat. En halv till max en sida brukar vara en lagom längd.